joi, 25 februarie 2010

SATUL COTARGASI

 Monografie in versuri scrisa de LUMINITA MREJERU


Pe Bistrita-n jos,
Pe un mal frumos,
Se-ntinde o vale,
Batuta de soare,
Cu vai racoroase,
Cu dealuri umbroase,
Paduri seculare,
Mari,fara hotare.
In acest tinut,
De nimeni stiut,
Mari ca se oprira,
Si se poposira,
Patru frati cinstiti,
MREJERU numiti,
Cu femei,copii
Si slugi grijulii,
Care sa-i slujeasca,
De hoti sa-i pazeasca.
Din PROBOTA au plecat,
Caci mult au indurat
Aici cat au stat,
De la fanarioti
Ce erau mari hoti.
Tara o pradau,
Pe razesi bateau,
La sapa de lemn
Ajungea cel demn,
Cel ce nu s-apleca
Capul i-l taia.
Actele spuneau
Ca din Petru Rares coborau
Cei patru razesi bogati
La cap luminati.
Ei au chibzuit,
Si s-au tot gandit,
C-ar fi nimerit,
Sa plece de tot,
Din acest loc.     
Cand toti hotarara,
La drum si pornira.
Mergand ei intruna
Ca sa-si piarda urma,
In paduri intrara,
Si se infundara,
Chiar in acest loc,
Batut de soroc.
Oricat au umblat,
De case n-au dat.
Noapte s-a lasat.
Ei se odihnira,
Apoi se gandira:
Sa-si inalte case
Nalte si frumoase,
C-au iarba de oi,
La mandru zavoi,
Dealuri si coline,
Ape cristaline,
Cu apa usoara,
Sa-i scape de boala,
Ca padurea-i deasa,
Si-au lemne de casa.
A doua zi dara,
iute s-apucara,
Brazii de-i taiara.
Locul masurara.
Ei l-au impartit,
Cinstit,chibzuit,
Dupa nevointa,
Spre-a lor folosinta.
Tot pe-aceasta vale,
Batuta de soare,
Nefiind deci sat,
Era mult vanat;
Pe ape foscoteau
Pesti,ce straluceau.
Pastravi ruginii
Erau sute,mii,
Prin locuri pustii.
Toate le-au facut 
Ca de la-inceput,
Sa aiba fiecare,
Multa-ndestulare.
Dar cel mai bogat
Si mai luminat,
Batran chibzuit,
Si de toti cinstit
PETREA el numit,
Era-n fruntea lor,
Muncind cu mult spor.
Cu sarg toti munceau;
Case mari faceau;
Frumoase,inalte,
Ca niste palate.
Dar cand sa termine,
Unde sa se-nchine?
Toti au hotarat
Ca si la-nceput,
Sa inalte-n sat
Lacas de-nchinat.
Cu totii au postit
Pan-au ispravit.
DOMNUL le-ajut
Brazii de-i taia,
Valea rasuna.
Si nu s-au oprit
Pan n-au ispravit,
Lacas de-nchinaciune
Si cu multumire,
catre cel de sus
Ce-l numeau Iisus.
Mult se bucurara
Cand il terminara.
Nu au mai postit,
Dar au chefuit,
Trei zile de-arandul,
De vuia pamantul.
Cand se terminara,
De lucru se-apucaral;
Catarge mari taiau,
Si le cepuiau,
Si le corhaneau,
Cu boi le trageau.
Plute mari faceau.
Pe Bistrita porneau
Si de tooot duceau....
Pana la Siret
De unde merg mai incet.
La Dunare ajungeau
La turci le vindeau,
Si multi bani luau.
Acasa intorsi,
Mult mai bucurosi,
Domnului multumeau,
Apoi chefuiau,
Caci aveau de toate
Pe indestulate.
Satul s-a marit,
Caci si altii au venit;
S-au casatorit,
Si s-au inmultit,
Pe aceasta vale,
Batuta de soare.
NOTA
Dupa atestarile documentare,denumirea satului COTARGASI deriva de la cuvintele ce se foloseau la denumirea lemnelor dupa marimea lor cat si a oamenilor ce lucrau la ele.
CATARG -lemn foarte mare,foarte lung (peste 30 m. lungime)
CATARGAS - lemn mai mic decat un catarg. (copil-copilas ; catarg-catargas)
CATARGELE - lemne lungi dar mai subtiri.
CATARGARI - oameni ce lucrau la facutul catargelor.
Padurile seculare ce stapaneau aceste locuri din vremurile de demult,coborau pana in apa paraului Cotargasi de astazi.
Biserica a fost construita din lemnul taiat de pe loc.
Dupa demolare,din lemnul sanatos ramas,s-a construit clopotnita care dainuie si in zilele noastre.S-a construit o biserica noua mai mare zidita din piatra,intre anii 1906-1908.


ADUC MULTUMIRI DOMNULUI INVATATOR GHEORGHITA MREJERU PENTRU ACEST MATERIAL.


miercuri, 24 februarie 2010

VOINICEI LA "VOINICELUL"

Va prezint un montaj cu imagini inregistrate de Ancuta Tanase la Concursul "Voinicelul" desfasurat la Vatra Dornei in data de 19 mai 2009.La acest concurs au participat si reprezentantii prescolarilor din Brosteni.

luni, 15 februarie 2010

BISTRITA LA BROSTENI

În legătură cu precizarea aşezării geografice a văii, se impune mai întâi o prezentare a izvoarelor şi a locului de vărsare a Bistriţei, deci a celor două extremităţi ale văii

Izvorul râului principal este Bistricioara, ce izvorăşte de sub creasta care uneşte vârful Gargalău cu vârful Cimpoieşul din Munţii Rodnei însă sunt şi autori care nu susţin această afirmaţie, contestând-o. În ce priveşte locul de vărsare al Bistriţei, aceasta nu comportă discuţii, faţă de obârşia râului. În prezent, Bistriţa se varsă în Siret în dreptul localităţii Nicolaie Bălcescu, în aval de Bacău. Trebuie menţionat că Bistriţa pătrunde în lunca Siretului încă în amonte de Bacău şi curge printr-o luncă comună până la vărsare pe o distanţă de 12 km.
În trecut, Bistriţa şi-a avut locul de vărsare mult mai spre amonte, aşa cum dovedesc raporturile dintre terasele sale şi ale Siretului, ca şi poziţia unor delte create de Bistriţa încă din timpul sarmaţianului. Cu timpul ea şi-a mutat mereu locul de vărsare spre sud-est, alungindu-şi tot mai mult cursul.
Localitatea Broşteni poate fi cunoscută de oricine dacă, fiind copil eşti pasionat de aventurile lui Nică, personajul principal din Amintiri din copilărie,de Ion Creangă.Din citatul autorului aflăm ce părere avea acesta despre această zonă “Şi satul Broşteni fiind împrăştiat, mai ca toate satele de munte, nu se ruşina lupul şi ursul a se arăta ziua-meaza-mare prin el; o casă ici, sub tiharaia asta, alta dincolo de Bistriţa, sub altă tihareie, mă rog, unde i-a venit omului îndemână să şi-o facă.”
Primele informaţii despre existenţa satului Broşteni care a dat şi denumirea de comună iar mai apoi a devenit oraş, se pierd totuşi în negura legendei. În legenda Arcaşul Grigorie păstrată de-a lungul anilor prin viu grai se povesteşte despre un arcaş al lui Ştefan cel Mare,Grigorie, şi fratele său Arcadie, care au primit o poruncă să urmărească nişte hoţi ce furaseră o turmă de vite de la Voroneţ. Ei au ajuns hoţii în braniştea Voroneţului, ţinut străbătut de ape învolburate ale Bistriţei. Arcadie, trecând Bistriţa călare, a fulgerat cu săgeţile sale trupurile celor doi hoţi. Unul rănit îl implora să-l cruţe viaţa, spunându-i că hoţul cel mare, stăpânul lor, îşi are sălaşul “La cireş” aproape la confluenţa Negrei cu Negrişoara, şi se numeşte Buzoi. Acesta este găsit de Arcadie şi ucis cu toate că îi promite o comoară pentru a-i cruţa viaţa. Legenda mai spune că după mai bine de 150 de ani, de la aceste întâmplări, un căpitan de-al lui Mihnea al 2 lea, Radu, a fugit din Ţara Românească cu familia, din pricina prigoanei turceşti, se va ascunde aici în braniştea Voroneţului. EL intemeiază un sat şi cum venise din mahalaua Broşteni din Bucureşti, va da numele de Broşteni.
Aşezarea localităţii Broşteni pe cursul mijlociu al Bistriţei, într-o zonă cu mare energie de relief, şi lipsa cercetărilor arheologice fac explicabile inexistenţa unor urme de viaţă materială până târziu, în evul mediu, urme care să ateste existenţa unei populaţii din timpurile preistorice. Dacă zona montană necercetată arheologic nu oferă dovezi ale prezenţei omului preistoric în schimb, regiunea colinară abundă în descoperiri ale unor aşezari foarte vechi cu maximum de răspândire în jurul oraşului Piatra- Neamţ.
Arheologul Radu Vulpe menţionează că în zona Bistriţei nemţene, prezintă o neaşteptată varietate de aşezări din toate vremurile, şi că „desimii actuale a satelor… îi corespunde o frecvenţă deosebită a resturilor materiale din trecut, datând din cele mai vechi faze ale neoliticului până în epoca feudală moldovenească ”. Atraşi de poziţia strategică a locurilor ce le oferea adăpost împotriva năvălirilor din afară sau a imixtiunii autorităţilor în viaţa lor, având la îndemână materiale de construcţie, lemnul pădurilor şi rocile, precum şi posibilitatea de a-şi obţine hrana, creştera animalelor, vânat, pescuit, locuitorii au întemeiat aşezări stabile în poiene, pe terase şi în luncile înguste ale Bistriţei, care au constituit nucleul localităţilor de astăzi.
Ştiri interesante privind existenţa unei populaţii, a unei aşezări pe teritoriul actual al oraşului Broşteni, avem de le profesorul Academiei Mihăilene din Iaşi, Carol Mihalic de Hodocin, care a descris mineralele de le Broşteni.El plasează exploatări vechi de mangan la Delul Fierului, Holdiţa şi Holda, din care se fabrica în trecut fierul. Evidenţiază de asemenea, gropile mari părăsite de pe Dealul Fierului, locul unei fabrici vechi, şi zgura din satul apropiat Cotârgaşi, precum şi faptul că, cu ani în urmă s-a dezgropat un ciocan şi un ilău fiecare greu de 50-70 ocă, nişte cleşte mari ca acelea care se întrebuinţau la fabricile de fier. Acest lucru dovedeşte că vechii locuitori au părăsit fabrica îngropând grabnic obiectele grele „ pe vremea vreunei năvăliri duşmane, ca a tătarilor bunăoară ”
Dar acolo unde informaţiile arheologice şi documente lipsesc sau sunt deficitare, toponimia devine mărturie şi conservă amintirea aşezărilor, distruse pe măsura trecerii timpului. Aceasta denotă o străveche populare în teritoriu, unde se păstrează nume de locuri ca Măguricea, Runc, Podirei, Preluci.
Satele de pe fosta moşie a Broşteniului au fost atestate documentar e drepr, cu puţine informaţii în documentele mănăstirii Voroneţ şi Slatina. În cartea sa , T. Bălan „ Din istoricul Câmpulungului Moldovenesc”, Ed. Stiinţifică, Bucureşti, 1960, p.14-15, aminteşte şi de sate de pe valea Bistriţei ca : Holda şi Crucea . Făcând comparaţie cu vechimea mai mare a satelor din Ocolul Câmpulung, autorul citat ne precizează că satele de pe valea Bistriţei nu sunt mai vechi de 1595-1600. Dar , acest lucru nu trebuie să ne facă să credem că până în secolul XVII nu au existat aşezări umane în braniştea dinspre valea Bistriţei.
Cea mai veche menţiune documentară despre locuitoii de pe teritoriul actual al oraşului Broşteni şi a satelor o avem în mărturia din 1671, aflată în condica Mănăstirii Slatina, în care eate consemnată mărturia localnicilor din satul Hărăoaia, astăzi situat în partea de est a oraşului, spre actuala Primărie (cf Marelui Dicţionar Geografic al României, vol. I, Bucureşti , 1898 , p.658 )pentru precizarea hotărniciei braniştei moşiei Broşteni, faţă de cea a Mănăstirii Slatina. Deşi satul Broşteni se află în hotar cu satul Hărăoaia, nu se face nici o menţiune istorică despre acesta. Totuşi prima menţiune de existenţă a satului Broşteni datează din 1780 în legătură cu stabilirea limitei de arendare a moşiei dintre preoţii din Crucea şi cei din Broşteni, limită care şi azi se numeşte „În Popi”, situat la intrarea în satul Barnar.
Cadrul natural al oraşului este strâns legat de valea Bistriţei.Acest hidronim de origine slavă desemnează o apă repede, vijelioasă, şi este des întâlnit pe teritoriul ţării noastre ca şi pe alte teritorii mai îndepărtate sau mai apropiate. Prezenţa acestor denumiri pe teritoriul ţării noastre ridică problema dacă ele reprezintă nume originale sau sunt o traducere a unor nume vechi. Pentru Bistriţa moldovenească, această problemă a fost pusă încă din 1648 de către Miron Costin cu privire la cel de-al doilea descălecat:”Dragoş…merge de el Moldova pe mâna dreaptă, acolo află peste tot câmpii şi dă de un al treilea râu, mai repede ca cel dintâiu. Din cauza repeziciunii curgerii îi dă numele Repede şi altuia din apropiere Limpede, din pricina apei foarte limpezi…Însă acuma râului Repede i-au schimbat numele Rutenii lui Bogdan din Pocuţia numindu-l Bistriţa.”
În legătură cu numele Bistriţei trebuie amintite două denumiri utilizate pentru anumite sectoare ale acestui râu. Astfel, în “Dicţionarul Geografic al judeţului Neamţ” 1895, se spune că Bistriţa, în timpuri mai vechi, era cunoscută sub numele de “Aurar, fiindcă în apele şi năsâpul său se pescuiau firicele de aur”. Această denumire este ieşită din uz ca şi cea de “Repede”, dar se întrebuinţează frecvent denumirea de “Bistriţa Aurie”, care nu se aplică decât unui anumit sector. Sava Athanasiu 1899 arată că această denumire se dă râului până la ieşirea din masivul cristalin, în apropiere de Broşteni.

marți, 9 februarie 2010

CARTE DE TELEFOANE BROSTENI

Adonis Farm Srl | C.E.C. Agentia Brosteni | Candrea Grigoras Aurelia | Costas Ion | Grupul Scolar Brosteni | Maxim Melania | Oficiul Postal Brosteni | Politia Brosteni | Pop Nicolae | Primaria Brosteni | Serbeca Com Srl | Tamas Filipascu Georgeta | Acatrinei Gheorghe | Adonis Farm Srl | Agapi Ana | Aileni I Vasile | Ailioaie Ioan | Albei Gheorghe | Albei Vasile | Alecsandriu Floarea | Alexa Vasile | Alexandru Vasile | Alupei Ana | Alupei Visarion | Alupoaie Mariana | Andries Gheorghe | Andries Petru | Asociatia Familiala Marinescu Bros Eni Hold | Asofiei Vasile | Atodiresei Constantin | Atodiresei Paraschiva | Axinte Ioan | Ayline Srl | Balan Paul | Balan Stefania | Balau Sofica | Baran Doru | Baran Ioan | Barbacut Maria | Baroiu Constantin | Biia Laura | Bizo Elena | Boaru Vasile | Bocanet Emil | Bordeianu Petru | Bordianu Mihaela | Bordianu Petru | Brd Groupe Societe Generale S.A. | Brumar Petru | Buciuman Adrian | Buciumanu Elena | Buzdugan Dumitrita | C N De Autostrazi Si Drumuri Nationale Din Romania | Caba Dorina Gabriela | Cabinet Medical Individual Tamas Georgeta | Candrea Alexandru | Candrea Dumitru | Candrea Grigoras Aurelia | Candrea Mihai | Candrea Petru | Candrea Stefan | Candrea Vasile | Candrea Vasile | Candrea Vasile | Capra Vasile | Catanoaia Constantin | Cec S.A. | Cerbu Alexandru | Chelba Reveica | Chiorlisa Maria | Chiriac Nicolae Asociatie Familiala | Cimpoesu Alior | Cimpoesu Marian | Cimpoiesu Felicia Lenuta | Cimpoiesu Vasilica | Cioata Cezar | Cioata Gheorghe | Cipco Srl | Cisman Eugenia | Ciurdea Irina | Cobzaru Ioan | Cojocariu Doina | Constantin Florica | Contoi Viorica | Cooperativa De Credit Credorna Vatra Dornei Brosteni | Corduneanu Paul | Costache Aneta | Costache Elena | Costache Felicia | Costache Vasile | Costas Ioan | Costescu Margareta | Coval Aglaia | Cpadm Cooperativa De Consum | Crainet Maria | Cretu Constantin | Cretu Ilie | Cristea Daniela-Gabriela | Crivat Mariana | Damco Srl | Danci Angela | Dascalu Elisabeta | Daviana Srl | Denes Viorica | Deo Srl | Diaconescu Niculai | Diaconu Neculai | Diaconu Stefan | Dolgu Nicolae | Dominte Pavel | Donisa Gheorghe | Dorneanu Mariana | Dragoi Corneliu | Dragusanu Elena | Druga Vasile | Drumuri Si Poduri S.A. | Dumitru Varvara | Equant Romania S.A. | Erhan Constantin | Erhan Constantin | Erhan Margareta | Erhan Maria | Erhan N Ioan | Exploatarea Miniera Lesu Ursului | Farcasanu Alexandru | Fazecas Marcel | Fazekas Iosif | Fediuc Viorel | Filip Elena | Filip Mihai | Filip Vasilica | Florea Maria | Florea Petru | Fundatia Bread Of Life Fundation | Gaina Iulian | Gaina Stelian | Gavril Ion | Gavril Viorel | Gheorghita Constantin | Gheorghita Gelu | Gheorghiu Catinca | Ghiurca Elena | Ghivnici Gheorghe | Ginsac Mircea | Goaga Ioan | Gramada Gheorghe | Grencom Srl | Grigoras Vasile | Grigorescu Ioan | Grosu Dumitru | Grup Scolar | Grup Scolar | Grup Scolar | Halaciuga Ion | Harabagiu Adriana | Hij Constantin | Hobinca Doina | Hoitan Elena | Hrib Aurel | Hulpoi Ion | Hutanu Gheorghe | Iamnitchi Isidor | Iancu Gheorghe | Iavorschi Nicolae | Iftimut Ioan | Ignat Dumitru | Iliescu Ioana | Ilisanu Dumitru | Ilisanu Mircea | Ilisescu Dorel | Iordachi Stefania | Irinaru Ana | Istrate Dumitru | Istrate Mihai | Ivan Gavril | Ivanov Stefan | Joel Trading Srl | Kirileanu Ionica | Kirileanu Maria | Leca Alexandru | Lese Elena | Lipan Emilia | Livadariu Constantin | Lostun Toader | Lostun Vasile | Lukacs Iosif | Luncasu Constantin | Luncasu Florin | Luncasu Ion | Lungu Dumitru | Lungu Iulia | Lungu Maria | Lupuleasa Gheorghe | Lupuleasa Ioan | Lupuliasa Simona | Maftei Ioan | Manoliu Margareta | Marinescu Ioan | Maseta Com Srl | Matei Florin | Mavior Com Srl | Maxim Mircea | Mihut Florica | Mihut Mariana | Mihut Sofica | Minbucovina S.A. Mina Lesu Ursului | Minbucovina S.A. Mina Lesu Ursului | Mindelea Nicolae | Mironescu Olga | Mitocaru Mihai | Moldinvest Com Srl | Moldinvest Com Srl | Moraru Haralambie | Moraru Mihai | Muraru Iliana | Mutinac Dorel | Nastasa Mihai | Neamtu Florin Vasile | Niculita Virginia | Nistorica Dan | Novac Aurel | Novimar Srl | Olarasu Elisabeta | Olaru Monica | Oprea Neculai | Oprescu Constantin | Oros Dorina | Padurariu Ilisii | Palade Petru | Palade Vasile | Pancu Gheorghe | Paraschivescu Ion | Petrea Elisabeta | Petrea Silvia | Placinta Viorica | Plescuta Costache | Pop Nicolae | Popa Daniela | Popa Finica | Popescu Vasile | Popoaei Vasile | Practic Srl | Preutu Gheorghita | Primaria | Primaria | Primaria | Primaria Societatea De Gospodarie Oraseneasca Si Locativa | Puscasu Doina | Razniciuc Turcanu Carmen | Rnp Romsilva Ds Suceava Ra | Rnp Romsilva Ds Suceava Ra | Rnp Romsilva Ds Suceava Ra | Rnp Romsilva Ds Suceava Ra | Rnp Romsilva Ds Suceava Ra | Romold Grup Srl | Rumin | Rusu Doina | Rusu Dorel | Rusu Elena | Rusu Ioan | Rusu Ioan | Rusu Marian | Rusu Petrea | Rusu Vasile | Rusu Vasile | Sadoveanu Ioan | Sadoveanu Vasile | Sava Cazac Snc | Schmegner Georgeta | Scovronschi Mihai | Scurtu Ioan | Senin Com Srl | Senin Com Srl | Serbeca Com Srl | Sfrijan Marius | Silivan Ioan | Sincai Gheorghe | Sirbu Florica | Spanache Natalia | Spitalul Medico Social | Spitalul Medico Social Sectia Exterioara | Stacescu Petru | Stamate Gabriela | Stan Maria | Stanciu Corneliu | Stratila Ioan | Tambula Ioana | Tananica Grigore | Tananica Vasile | Tanase Ana | Tehaniuc Elena | Teodorescu Pavel | Timinischi Dumitru | Timofte Vasile | Tintaru Vasile | Tomegea Mihai | Tomoroga Rodica | Traicu Mihai | Trestia Srl | Trifan Petru | Tudorean Mihai | Tupu Alexandru | Turcanu Ileana | Turcanu Neculai | Tutuianu Gheorghe | Uta Florica | Varga Martin | Vasiliu Georgeta | Visovan Constantin | Viviana Serv Com Srl | Vizitiu Ioan | Vladeanu Mihai | Zaharia Petru | Zama Elena | Zlatan MariaBaroiu Iordache | Cimpoesu Emil | Dorneanu Vasile | Lungu Vasile | Olaru Luigi | Rancon Metal Forest Srl |

 COTARGASI

Baciu Ionel | Cimgadu Srl | Dorneanu Petru | Marcutanu Constantin | Marcutanu Cristina | Morosan Aurora | Scoala Cu Cl I Viii Ion Teodorescu Nr1 | Todosia Ilie | Morosan Aurora ElenaHOLDA SI HOLDITA

Danfelvalbia Srl | Sirboaia Vasile | Tonic Distribution Srl | Tonic Distribution Srl | A.F. Ilisanu Gheorghe | Baroiu Marian | Gramada Viorica | Rusu Constantin |LUNGENI SI HALEASA

Biserica Crestina Adventista De Ziua A 7-A | Candrea Sorin | Cimpoesu Petru | Ciurdea Victoria | Dandu Mihail | Diaconu Dumitru | Mindroiu Dorina | Rusu AnaCutuhan Cristina |IMPORTANTDIN CAUZA UNOR DEFECTIUNI TEHNICE NU SE POT AFISA DIRECT NUMERELE DE TELEFON DIN ORASUL BROSTENI.

FOLOSITI ACEASTA CASETA DE CAUTARE PENTRU ABONATII ROMTELECOM DIN ORASUL BROSTENI.

DACA NU GASITI ABONATUL CAUTAT, ACESTA NU EXISTA IN BAZA DE DATE.

VA MULTUMIM PENTRU INTELEGERE !